- Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, schikt voor bijna driekwart miljard dollar in een langlopende rechtszaak.
- Daarin werd beweerd dat Facebook illegaal gegevens van gebruikers deelde met onderzoeksbureau Cambridge Analytica.
- Hoewel Meta een schikking heeft getroffen, erkent het bedrijf de beschuldigingen niet.
- Lees ook: De 8 plagen van Meta betekenen niet dat het bedrijf van Mark Zuckerberg tot mislukken is gedoemd
Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, schikt voor bijna driekwart miljard dollar in een langlopende rechtszaak. Daarin werd beweerd dat Facebook illegaal gegevens van gebruikers deelde met onderzoeksbureau Cambridge Analytica, voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.
In totaal gaat het om een schikking van 725 miljoen dollar, omgerekend zo’n 683 miljoen euro. Meta stemde in augustus al in met een schikking, maar op dat moment waren de voorwaarden nog onbekend.
Facebook-gebruikers klaagden het bedrijf in 2018 aan. Dat gebeurde na de onthulling dat het Britse onderzoeksbureau dat verbonden was aan de presidentscampagne van Donald Trump in 2016 toegang had tot de gegevens van maar liefst 87 miljoen leden van het socialemedianetwerk. Trump maakte gebruik van Cambridge Analytica om Facebook-gebruikers te ’targeten’.
De meeste buitgemaakte gegevens waren van Amerikaanse gebruikers. Maar ook de data van ruim 89.000 Nederlandse Facebookleden zijn destijds mogelijk in handen gekomen van Cambridge Analytica.
Hoewel Meta een schikking heeft getroffen, erkent het bedrijf van Mark Zuckerberg de beschuldigingen niet. De schikking is "in het belang van onze gemeenschap en aandeelhouders", schrijft het bedrijf in een verklaring, volgens persbureau Reuters.
Cambridge Analytica is na het privacyschandaal opgeheven.